Tanács szülőknek, ha gyermekük szemüveges lesz

Kristin Andrea 2022.01.05


Optikánkban gyakran találkozunk olyan gyermekkel, aki nálunk választja ki első szemüvegét. Így tudjuk, hogy ez egy meghatározó élmény mind a szülők, mind a gyermekek életében. Hiszen valljuk be: egyik napról a másikra szemüvegessé válni ijesztő dolog.
A legtöbb gyermek amiatt aggódik, hogy mit fog szólni a többi gyermek a szemüvegéhez. Előfordul, hogy a gyermeknek már volt része rossz élményben a látásprobléma megállapításra előtt. Ilyen lehet például a játék, sportolás közben tapasztalt kudarcok, vagy a tanulásban való lemaradás. Ezek mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a gyermek bizonytalan lesz önmagában és képességeiben. A szemüveg felírása pedig fokozhatja a már kialakult bizonytalan helyzetet.

Mit tehetünk tehát szülőként, hogy a gyermekünk jól érezze magát és magabiztos legyen szemüvegben is?

Szemüvegről csak pozitívan

Egyáltalán nem meglepő, hogy a legtöbb szülő negatív élményként éli meg, hogy a gyermeke szemüveges lesz. A szülő hozzáállása pedig jelentősen befolyásolja a gyermek hozzáállását, tehát ha a szülő aggódik, a gyermek is átveszi a szorongást.
Ezért az egyik legfontosabb és talán legnehezebb dolog szülőként a helyzethez való pozitív hozzáállásunk. El kell hogy engedjük a sokszor akaratlanul kialakult negatív érzéseinket azzal kapcsolatban, hogy a gyermeküknek szemüvegre van szüksége. A gyermek meghallgatása, támogatása, valamint a szülők pozitív hozzáállása rendkívül fontos a gyermekek számára, mert segíti őket hogy magabiztosan és szívesen hordják a szemüvegüket.

Kapja a gyermek a választás lehetőségét

Ahelyett, hogy szülőként a saját véleményünkkel befolyásoljuk a gyermekünket a döntésben, inkább kérdezzük meg, hogy ő mit gondol. Amikor szemüveget próbál a gyermekünk, kérdezzük meg, hogy melyik keretben mi tetszik neki, mit gondol a színekről, vagy hogy szerinte melyik keret hogyan áll neki. Ne felejtsük el megkérdezni azt is, hogy melyik szemüveget érzi kényelmesnek!
A gyermek magabiztosabban érzi magát, ha meghallgatják és tudja, hogy számít a véleménye. Amennyiben szükséges, előzetes megbeszélés alapján, a szülő „előválogathat” néhány keretet, amiből aztán a gyermek saját döntése alapján, szabadon válaszhat.

Strapabíró és biztonságos szemüveg gyermekeknek

A legtöbb gyerek szeret a szabadban mozogni, és sokan rendszeresen sportolnak. Fontos, hogy olyan strapabíró szemüveget válasszunk, amiben a gyermek szabadnak érezheti magát mozgás közben, és nem kell a szemüvegére vigyáznia vagy a szemüvege miatt aggódnia. Azoknak a gyerekeknek, akik kevésbé aktívak, de időnként sportolnak, a sporttevékenység idejére szintén ajánlott az olyan szemüveg, ami rugalmas és nem esik le mozgás közben.
Üzletünkben gyermekszemüvegek egyedi választékát, valamint kimondottan gyermekek számára készült szemüveglencséket is kínálunk.

Budapest XIII., Hegedűs Gy. u. 34.
☎ +36 1 239 9855

További Hírek

IMG_8767
Nyári napvédelem szemüvegeseknek
Dioptriás napszemüveg Etnia Barcelona
Dioptriás napszemüvegek - minden amit tudnod kell
colorfulframes
Színes keretek az Etnia Barcelona kollekciójából
IMG_9280
Szemüveget visel a gyermek?
hoya miyosmart szemüveglencse
A gyermekkori rövidlátás korrigálása és kezelése az innovatív MiYOSMART szemüveglencsével
Screenshot 2023-06-13 at 11.43.24
Hoya Prémium Garancia - Biztosítás szemüveglencsére
Woodys Eyewear
Woodys Eyewear
Ételek az egészséges szemekért
Egészséges szemek
GARANCIA-2
Miópia gyermekeknél