Dioptriás napszemüvegek - minden amit tudnod kell

Pálffy-Kristin Andrea 2024.05.02


2024. június végéig 30 százalék kedvezménnyel kínáljuk a Hoya fényre sötétedő és dioptriás napszemüveglencséket polarizált és tükrös változatban is.

A nyár közeledtével napról napra erősödik a bennünket érő napsugárzás ereje, növekszik az UV index és mi egyre több kérdést kapunk szemüvegesektől a nyári napvédelemmel kapcsolatban. A legegyszerűbb megoldás persze a napszemüveg, ami amellett, hogy védi a szemet és az érzékeny szemkörnyéket a nap káros és erős sugaraitól, a mindennapok divatos kiegészítője is.

De mit tehet az, aki nem tud kontaktlencsét használni és szeretne élesen és kényelmesen látni napsütésben is? Nekik nyújt megoldást a dioptriás napszemüveg, amely egyszerre tölti be a napszemüveg és a hagyományos szemüveg funkcióját.

Ez azt jelenti, hogy a személyre szabott dioptriás napszemüveg kényelmes és éles látást biztosít, valamint maximális védelmet nyújt a nappal szemben. Mindezt stílusos, egyénre szabott formában.

Védelem a szemnek

Természetes, hogy a dioptriás napszemüveg csökkenti a szembe jutó napfényt és ezért erős fényben is jól látunk. Az UV-szűrővel ellátott lencse 100%-os védelmet nyújt a nap káros sugaraival szemben. Ez nagyon fontos, hiszen a védelem nélküli, hosszú ideig tartó erős UV-sugárzás tartós károsodást, például makuladegenerációt, szürkehályogot vagy akár szaruhártya leégést okozhat. Fontos tudni, hogy a lencse UV-szűrő képességét egy láthatatlan felületkezelés adja és ezért az teljesen független a lencse színétől. A fény- és UV-védelem mellett a napszemüveg egy védőpajzs szerepet is betölt hiszen csökkenti a levegőben lévő apró szennyeződések, mint például a por és a pollen szembe jutásának kockázatát. Ezek a védőfunkciók fontosak, mert segítenek megőrizni a szem egészségét.

Széles lencseválaszték

A napszemüveg lencséjének színe nem csupán esztétikai kérdés. A különböző színű lencsékkel eltérően látunk és érzékelünk. Optikánkban a kiváló minőségű HOYA dioptriás napszemüveglencsékkel dolgozunk, melyek többféle színben és árnylatban elérhetők. A különböző színű lencséket optikánkban ki lehet próbálni és a próba alapján kiválasztani a szem számára legkényelmesebb színt. A megfelelő lencse kiválasztásakor figyelembe vesszük azt is, hogy milyen gyakran és milyen tevékenységhez szeretnéd használni a napszemüveget, valamint hogy mennyire érzékeny a szemed a napfényre. Minél sötétebb a szemüveglencse, annál jobban megszűri a napfényt, tehát akinek érzékeny a szeme, annak egy sötétebb, szürke vagy barna lencsét ajánlunk. Érdemes viszont tudni, hogy az erős, 95%-os színezésű lencsék vezetésre nem alkalmasak.

A szürke, szürkészöld vagy barna színű lencsék különböző árnyalatai kimondottan kedvelt dioptriás napszemüveglencsék. A szürke színű lencse a természeteshez közeli árnyalatot ad, vagyis nem változtatja meg a színérzékelést. A szürke lencséből készült dioptriás napszemüveg vezetéshez, bármilyen szabadtéri tevékenységhez és mindennapi használatra is alkalmas megoldás. A barna színű lencse melegebb, telítettebb színeket ad, fokozza az élességet és a mélységet, valamint csökkenti a szemfáradtságot. Éppen ezért, alkalmas vezetéshez, valamint szabadtéri tevékenységekhez, sportoláshoz. A szürkészöld színű lencsék szintén kényelmes látást biztosítanak és nyugtatják a szemet.

Szinte minden látásprobléma esetén

Dioptriás napszemüveg gyakorlatilag bármilyen látásprobléma és dioptria esetén elkészíthető, legyen az rövidlátás, távollátás, asztigmia vagy akár ezek együttese, amikor bifokális vagy progresszív lencse szükséges. A dioptriás napszemüveg azok számára is jó megoldás lehet, akik egyébként kontaktlencsét és napszemüveget hordanak. Amikor a szem száraz vagy irritált, valamint poros, homokos helyen a kontaktlencse kényelmetlenné válhat. Ilyen esetekben jól jöhet a dioptriás napszemüveg, mely fényvédelmet és éles látást is biztosít egyben.

Egyénre szabott

Az dioptriás napszemüveg egyik előnye, hogy a keret is szabadon választható, személyiségnek és stílusnak megfelelően. Optikánkban szemüvegkeretek egyedi választékát kínáljuk, melyből szakértelmünkkel segítünk kiválasztani a számodra optimálisat. Bár dioptriás napszemüveg szinte minden típusú keretből készíthető, vannak dolgok, melyekre fontos odafigyelni. Fontos például, hogy a keret és a napszemüveglencse harmonizáljon színben. Kínálatunkban nagyon sok barna, havanna színű keret található melyek remekül kombinálhatóak a legkedveltebb, barna és szürke dioptriás napszemüveglencsékkel.

Vastag acetát szemüvegkeret, mely napszemüvegként is elkészíthető Vékony és könnyű szemüvegkeretek acetátból
Kép: Kristin Optika

Ez persze nem jelenti azt, hogy nem lehet színes kereted, sőt! Örömmel segítünk, ha valami különlegeset, extravagánsat szeretnél, hiszen rengeteg színes keretünk is van ami tökéletes lehet napszemüvegnek.

színes szemüvegkeret   klasszikus és szögel erts formájú, acetát szemüvegkeretek, melyek napszemüvegként is tökéletes
Kép: Etnia Barcelona

A másik dolog amit szem előtt kell tartani, a keret mérete. Dioptriás napszemüveg esetében jó, ha a szemüveg többet takar a szemkörnyékből, mint egy normál szemüveg, mert így nagyobb védelmet nyújt a nap ellen. Az utóbbi évek kedvelt oversized keretei változatos formákban és színekben erre kiválóan alkalmasak, természetesen figyelembe véve az optikai lehetőségeket.
A hagyományos szemüveghez hasonlóan, a dioptriás napszemüveg esetében is fontos, hogy az jól illeszkedjen, kényelmes és optikailag is pontos legyen, és ezáltal tökéletes látást biztosítson.

 havanna oversized szemüvegkeret   fém és acetát női szemüvegkeret diszkrét és mégis merész
Kép: Etnia Barcelona, Kristin Optika

A dioptriás napszemüveg egy hosszútávú befektetés amely nemcsak a szemünk egészségét segít megőrizni, de a közérzetünket és a hangulatunkat is pozitívan befolyásolja. Szakértelmünkkel segítünk eligazodni a lencsék és keretek között és olyan személyre szabott szemüveget készítünk, melyet évekig örömmel tudsz viselni.

Keress bennünket bármilyen szemüveggel, látással kapcsolatos kérdéssel, szívesen segítünk!
Várunk hétfőtől péntekig, 10-18 óráig.

Budapest XIII., Hegedűs Gy. u. 34.
☎ +36 1 239 9855

További Hírek

mágneses clip on napszemüveglencse
Mágneses clip-on napszemüveglencse
colorfulframes
Színes keretek az Etnia Barcelona kollekciójából
IMG_9280
Szemüveget visel a gyermek?
hoya miyosmart szemüveglencse
A gyermekkori rövidlátás korrigálása és kezelése az innovatív MiYOSMART szemüveglencsével
Screenshot 2023-06-13 at 11.43.24
Hoya Prémium Garancia - Biztosítás szemüveglencsére
Woodys Eyewear
Woodys Eyewear
Ételek az egészséges szemekért
Egészséges szemek
GARANCIA-2
Miópia gyermekeknél
GARANCIA-5
Tanács szülőknek, ha gyermekük szemüveges lesz