Miópia gyermekeknél

Kristin Andrea 2022.01.27

Gyermekkori rövidlátás

Azt tapasztaljuk, hogy egyre több gyerek lesz rövidlátó, tehát nem lát jól távolra. A rövidlátás, vagy más néven miópia kialakulásáért több tényező felelős, és a jó hír az, hogy mi is tehetünk ellene. Minden 20 perc közelnézés után 20 másodperc távolnézés és minden nap legalább 2 óra a szabadban segít megelőzni a rövidlátás kialakulását, illetve lassítja annak előrehaladását.

Több képernyőidő, gyengébb látás

A gyakori és hosszan tartó közelre nézés, például telefon vagy táblagép használata azt eredményezheti, hogy a szemgolyó megnyúlik és nem kerek formaként, hanem hosszanti irányban növekszik. Ez látásromláshoz vezet, mert így a szem fókuszpontja nem tud a retinára esni. Ezért különösen fontos, hogy a gyermekek képernyőhasználat közben gyakori, rövid szüneteket tartsanak úgy, hogy egy távoli pontra néznek, amitől a szemizmok ellazulnak.

Mennyire veszélyes a rövidlátás?

A gyenge mínuszos dioptria nem jelent problémát, de ha a szemgolyó 26 milliméternél hosszabb lesz (a normál méret 23 mm) az később problémákat okozhat. A kutatások azt mutatják, hogy ha gyermekkorban erős dioptria (-6 és magasabb) szükséges, az növeli a súlyos látáskárosodás kialakulásának kockázatát az élet későbbi szakaszában. Tehát igazán megéri odafigyelni és megtanítani a gyermekeknek, hogyan vigyázzanak a szemük egészségére. 

Az egyszerű 20-20-2 szabály megtanulása és gyakorlása segíthet megelőzni a rövidlátás kialakulását és romlását. Minden 20 perc közelnézés (például telefonozás vagy olvasás) után, 20 másodpercig távolra kell nézni. Ez biztosítja, hogy a közelnézéstől megfeszült szemizmok újra ellazuljanak.

Napi 2 óra a szabadban

A természetes fény hatására a szervezetben D-vitamin és dopamin termelődik, melynek fontos szerepe van a szemgolyó egészséges fejlődéséhez. Ezért legalább napi 2 óra a szabadban csökkenti a rövidlátás kialakulásnak esélyét, valamint a rövidlátás romlását gyermekeknél. 


További Hírek

IMG_8767
Nyári napvédelem szemüvegeseknek
Dioptriás napszemüveg Etnia Barcelona
Dioptriás napszemüvegek - minden amit tudnod kell
colorfulframes
Színes keretek az Etnia Barcelona kollekciójából
IMG_9280
Szemüveget visel a gyermek?
hoya miyosmart szemüveglencse
A gyermekkori rövidlátás korrigálása és kezelése az innovatív MiYOSMART szemüveglencsével
Screenshot 2023-06-13 at 11.43.24
Hoya Prémium Garancia - Biztosítás szemüveglencsére
Woodys Eyewear
Woodys Eyewear
Ételek az egészséges szemekért
Egészséges szemek
GARANCIA-5
Tanács szülőknek, ha gyermekük szemüveges lesz