Szemüveget visel a gyermek?

Pálffy-Kristin Andrea 2023.08.07


Mire figyeljünk szülőként, ha gyermekünk szemüveget visel?

A szemüveg illeszkedése

Legyen szó már meglévő, vagy jövőbeni darabról, szülőként jó ha tisztában vagyunk vele, hogy mit jelent a jól illeszkedő szemüveg. A jól illeszkedő szemüveg kényelmes, és helyben tud maradni. Ez segít abban, hogy a gyermek szívesen hordja a szemüveget és biztosítja, hogy a gyermek a szemüveglencse megfelelő pontján, pontosan a lencse közepén nézzen keresztül.

- A jól illeszkedő szemüveg az orron és a füleken kívül máshol nem ér a gyermek arcához és a szemüveg szárai egymással párhuzamosak, vagyis nem szűkülnek vagy tágulnak a fülek felé érve.

- A megfelelő szemüveg az orrtámasznál nem nyomja az orrot, nem hagy nyomot és nem is csúszik le, mert pontosan illeszkedik az orrnyereg formájához.

- A szemüveg szárai akkor megfelelő hosszúak, ha a gyermek hátra tud dőlni és le tud feküdni anélkül, hogy a szárvégek a felületbe ütköznének és ezért a keret elmozdulna.

Soha ne válasszunk nagyobb keretet a kelleténél, azt gondolván hogy tovább tudja majd hordani a gyermek. A túl nagy keret mozogni fog a gyermek arcán ami kortól függetlenül rendkívül zavaró és akadályozza a gyermeket a szabad mozgásban és játékban.

A választás legyen a gyermeké

A szemüveg viselése megváltoztatja a gyermek megjelenését, ezért fontos, hogy a gyermek jól érezze magát benne. Minden gyermek egy egyéniség és legjobb ha ezt szemüvegükkel is ki tudják fejezni.

Adjuk meg a gyermeknek a választás lehetőségét és engedjük, hogy stílusának megfelelő szemüvegkeretet hordhasson. Szülőként válasszuk ki a jól illeszkedő, pénztárcánknak megfelelő, lehetőleg különböző színű, és formájú kereteket, majd adjuk át a választást a gyermeknek.
A legfiatalabb gyerekek esetében elég, ha a flexibilis és strapabíró, speciális műanyagból készült modellekből néhány színre vagy mintára szűkítjük a választás lehetőségét.
Az idősebb gyermekeket bátoríthatjuk, hogy próbáljanak ki különböző stílusú - egyszínű, színes, mintás, mesehősös - modelleket így erősítve önbizalmukat a szemüveg viseléséhez. A tiniket leginkább néhány egyszerű tippel segíthetjük a szemüvegkeret kiválasztásakor. Általánosságban igaz például, hogy szögletes arcformához a kerek és ovális keretek állnak jól, míg a kerek és ovális arcformát a szögletes keretek egészítik ki a legjobban. A kimondottan tinik számára készült műanyag és fém keretek között megtalálhatóak a klasszikus és visszafogott valamint a merész és sportos modellek is.

A szabadban is biztonságban

A szabadban töltött idő és játék elengedhetetlen a gyermekek egészséges fejlődéséhez, beleértve a szemek fejlődését is. A szabadban a gyermekek váltakozva néznek közelre és távolra is, ami a legjobb torna a szemizmoknak. A gyermekek szeme viszont sokkal érzékenyebb az UV-sugarakra mint a felnőtteké, mivel kevesebb a védőpigment a szemlencsében és nagyobb a pupillájuk. Ezért a szem védelme a nap káros UV-sugaraitól tehát elengedhetetlen! A kimondottan gyermekek igénye szerint készült Hoya Kids szemüveglencse például UV szűrővel ellátott és 100% védelmet nyújt. További megoldást a nap erős sugarai ellen szemüveges gyermekeknek a mágneses napszemüveglencse nyújt.

Ügyeljünk a tisztaságra

A gyermekek szemüvege gyorsan koszolódik, ami amellett hogy akadályozza a tisztánlátást, esztétikailag sem vonzó. Ezért fontos, hogy a gyermek szemüvegét naponta legalább egyszer (reggel vagy nap végén) tisztítsuk és hogy megtanítsuk erre a gyermeket is.
A legkisebbeknek mi szülők végezzük el a szemüveg tisztítását, a nagyobbaknak pedig segítsünk vagy emlékeztessük rá őket.
Első lépésként öblítsük le a szemüveget langyos vízzel, ujjbeggyel óvatosan tisztítsuk meg a lencsét és a keretet is. Ügyeljünk rá, hogy ne használjunk túl meleg vizet! Amikor a szemüveg tiszta, töröljük szárazra speciális tisztítókendővel.
Jó, ha napközben is van a gyermeknél tisztítókendő! Így elkerülhető, hogy a ruhájával vagy papírzsebkendővel törölje meg a szemüvegét, ami karcolhatja a lencsét és nem is hatékony a tisztításhoz. Amikor a gyermek nem viseli a szemüveget legjobb, ha az mindig a szemüvegtokban van. A karcolások, sérülések egy része elkerülhető, ha a szemüveg a tokba kerül, és nem pedig a zsebbe vagy táskába.

Keress bennünket bármilyen szemüveggel, látással kapcsolatos kérdéssel, szívesen segítünk!

Budapest XIII., Hegedűs Gy. u. 34.
☎ +36 1 239 9855

További Hírek

mágneses clip on napszemüveglencse
Mágneses clip-on napszemüveglencse
Dioptriás napszemüveg Etnia Barcelona
Dioptriás napszemüvegek - minden amit tudnod kell
colorfulframes
Színes keretek az Etnia Barcelona kollekciójából
hoya miyosmart szemüveglencse
A gyermekkori rövidlátás korrigálása és kezelése az innovatív MiYOSMART szemüveglencsével
Screenshot 2023-06-13 at 11.43.24
Hoya Prémium Garancia - Biztosítás szemüveglencsére
Woodys Eyewear
Woodys Eyewear
Ételek az egészséges szemekért
Egészséges szemek
GARANCIA-2
Miópia gyermekeknél
GARANCIA-5
Tanács szülőknek, ha gyermekük szemüveges lesz