Szemüveglencsék

Optikánkban elsősorban a kiváló minőségű Hoya szemüveglencsékkel dolgozunk, melyek gyártása, kialakítása és felületkezelése a legújabb technológiák alkalmazásával történik.

A Hoya kínálatában nagyon sokféle lencsetípus megtalálható, melyből segítünk kiválasztani a páciens számára a leginkább megfelelőt. A látásvizsgálat mérési eredménye alapján a szemüveglencse teljesen személyre szabható, melynek köszönhetően maximális látásélményt biztosít.

A lencsék tartóssága és kényelme különböző felületkezelésekkel növelhető, a páciens igényeinek megfelelően.

Egyfókuszú szemüveglencsék

Az egyfókuszú szemüveglencsék jellemzője, hogy a lencse egész felülete egyforma erősségű. Erre a típusú lencsére általában annak van szüksége, aki rövidlátó, távollátó és/vagy asztigmiás. Az egyfókuszú lencse egy bizonyos meghatározott távolságra segít tisztán látni. Éleslátást biztosít például olvasás közben, vagy vezetés közben, amikor más távolságokra egyébként jól lát a páciens.

Az egyfókuszú szemüveglencsék egyik speciális, továbbfejlesztett változata a digitális szemüveglencse. A lencsék alsó részén egy úgynevezett „teljesítménynövelő zóna” található, melyben a lencse többi részéhez képest más a dioptriaérték. Ez a zóna megkönnyíti a képernyőre, vagy más közeli tevékenységre való fókuszálást, és csökkenti a szem megerőltetését. A digitális szemüveglencse segít megelőzni, valamint enyhíti a szemfáradtság tüneteit, amely leggyakrabban homályos látás, fejfájás vagy szemirritáció formájában jelentkezik.

Progresszív lencsék

A progresszív szemüveglencsék sokoldalúak, mivel a lencse felületén több, különböző erősség van egyszerre. A progresszív szemüveglencse lehetővé teszi, hogy különböző típusú szemüvegek váltása nélkül is jól lássunk távolra, közepes távolságra és közelre is. Így tehát nem kell minden alkalommal szemüveget cserélni a különböző tevékenységekhez.
A modern progresszív lencsék könnyűek, vékonyak és teljesen zavartalan átmenetet biztosítanak távolnézésről közelnézésre. Ezen kívül maximális látási minőséget nyújtanak, hiszen teljesen egyénre szabhatók. A progresszív lencséknek nagyon sokféle változata van, ezért mindig tájékoztatjuk páciensinket a lehetséges megoldásokról, és segítünk a választásban.

Kinek van szüksége progresszív szemüvegre?

40-50 éves kor körül gyakran előfordul, hogy a normál szemüveg már nem alkalmas olvasáshoz, vagy a képernyőn történő munkához. Ez azért van, mert a kor előrehaladtával a szem veszít rugalmasságából és ezáltal kevésbé lesz képes fókuszálni közeli és felközeli tárgyakra. Ez azt jelenti, hogy három különböző távolságra (közeli, félközeli és távoli) három különböző dioptria lesz szükséges az éles látához. Ilyenkor a szemüvegek cserélgetése helyett érdemes kipróbálni progresszív lencsét, mivel az mind a három távolságra megfelelő látást biztosít.

Munka szemüveglencsék

A munka szemüveglencsék személyre szabottan, a páciens igényei szerint pontosan meghatározott távolságra vagy távolságokra készülnek. Ezek szemüveglencsék optimális mélység- és szélességészlelést biztosítanak és ezáltal megkönnyítik a közeli és félközeli távolságra történő fókuszálást, a szem számára kényelmesebbé teszik a munkavégzést.

A munkaszemüveg azoknak a pácienseknek megoldás, akik egyébként nem viselnek szemüveget mert nincs szükségük távoli dioptriára, de közeli és/vagy félközeli távolságra már nem látnak jól. A munkaszemüveget leginkább irodai és egyéb beltéri munkavégzéshez, valamint olvasáshoz ajánljuk. Amennyiben olvasáshoz és monitorhasználathoz is más-más dioptriára van szükség, a progresszív munkaszemüveg kínál megoldást.

Gyermekszemüveg-lencsék

A gyermekek igényei szerint kialakított lencsék tiszta, éles látást nyújtanak. Ezen kívül kényelmesek, hiszen rendkívül vékonyak és könnyűek. A Hoya gyermek szemüveglencséi biztonságosak is, mivel törés- és ütésállók, valamint 100% UV védelmet biztosítanak a nap káros sugaraival szemeben.

A Hoya egyik legújabb fejlesztésű, gyermekek számára készült lencséje a MiYOSMART. A lencse kialakításának köszönhetően nem csak az éles látást biztosítja, hanem lassítja a gyermekkori rövidlátás progresszióját is. Az optikánkban is elérhető MiYOSMART szemüveglencséről ebben a cikkünkben írunk részletesen.

Felületkezelések

Pácienseink körében különösen népszerű a szemüveglencsék karcálló és tükröződéscsökkentő felületkezelése, mely meghosszabbítja a lencse élettartalmát. A kezelés védelmet nyújt a kisebb karcolásoktól, valamint vízlepergető és portaszító hatású.

A BlueControl felületkezelést ajánljuk mindazoknak a felnőtteknek és gyerekeknek, akik sok időt töltenek digitális eszközök előtt. A BlueControl felületkezelés a képernyők által kibocsátott, a szem számára rendkívül megterhelő kék fényt szűri ki. Ezzel a felületkezeléssel megelőzhető a képernyő okozta szemfáradtság és a szem megerőltetése.

A hagyományos szemüveglencsékre is kérhető UV szűrő rendkívül praktikus, hiszen ez a teljesen láthatatlan felületkezelés egész évben védi a szemünket és a szem körüli érzékeny bőrt a nap káros sugaraitól.