Kontaktlencsék, ápolószerek és szemcseppek

A legtöbb látásprobléma egyszerűen és kényelmesen korrigálható kontaktlencse-viseléssel. Pácienseink gyakran választanak kontaktlencsét szemüvegük mellé, hiszen bizonyos tevékenységek közben a kontaktlencse viselése a legpraktikusabb megoldás. Optikánkban a Cooper Vision, Johnson & Johnson, valamint az Alcon kontaktlencsegyártók kiváló minőségű és megbízható termékeit forgalmazzuk. A rendkívül széles termékkínálatnak köszönhetően minden látáshibára tudunk kontaktlencsét ajánlani.

A tapasztalt kontaktlencse-viselő pácienseink számára a látásvizsgálatot követően a kontaktlencsét megrendeljük, amely pár napon belül felvehető üzletünkben. Ezt követően új lencse szükség szerint, bármikor rendelhető telefonon optikánkban.

Azoknak a pácienseinken, akik még nem használtak kontaktlencsét, de szeretnék kipróbálni, megtanítjuk a kontaktlencse helyes ápolását, behelyezését és kivételét. Első lépésben látásvizsgálatot végzünk és megbeszéljük, hogy a páciens mihez, milyen gyakran és milyen típusú kontaktlencsét szeretne hordani. Ezt követően megrendeljük a megfelelő próbalencsét majd egy megbeszélt időpontban megtanítjuk azt felhelyezni és kezelni. Ez a folyamat viszonylag hosszú időt, egyéntől függően 1-2 órát vesz igénybe. Amennyiben a próbalencse megfelelőnek bizonyul, a páciens azt magával viheti további otthoni használatra. Egy újabb megbeszélt időpontban ellenőrizzük, hogy a próbalencse továbbra is megfelel-e, illetve az esetleges problémákat megbeszéljük. Ha minden rendben van, megrendeljük a kontaktlencsét, illetve szükség esetén új próbalencsét rendelünk.

Egynapos, eldobható kontaktlencsék

Ahogy az elnevezésből is kiderül, az egynapos kontaktlencsék egyszeri alkalom, vagy maximum egy napos használat után eldobandók. Az egynapos lencsék népszerűek, mert legnagyobb előnyük, hogy nem igényelnek tisztítást, tárolást és lencsefolyadékot. Kedvező megoldás azok számára, akik felváltva viselnek kontaktlencsét és szemüveget, vagy csak alkalomszerűen van szükségük kontaktlencsére. Ezt a típusú kontaktlencsét ajánljuk továbbá sportoláshoz és úszáshoz.

Havi és kéthetes kontaktlencsék

A havi és kéthetes kontaktlencsék hosszabb ideig, 30 napig, illetve két hétig használhatók.

Ezek a lencsék ápolást igényelnek. A napközbeni használat után este, lefekvés előtt a lencséket ki kell venni, megtisztítani és folyadékban tárolni. Ehhez tárolófolyadékra és lencsetartóra van szükség. Egy hónap, illetve két hét elteltével a lencséket le kell cserélni.

Azoknak a pácienseknek, akik aktívan, minden nap használnak kontaktlencsét a havi kontaktlencse ideális megoldás.

Ezek a lencsék kedvező ár-érték arányúak és rendlívül széles választékban kaphatók.

Éjjel-nappali kontaktlencsék

Ezen lencsék a magas oxigénáteresztő képességüknek köszönhetően hosszú idejű használat során is kényelmesek. Az éjjel-nappali kontaktlencséket azoknak a pácienseinken ajánljuk, akik akár több napon keresztül, folyamatosan szeretnék használni kontaktlencséjüket.

Tórikus kontaktlencsék

A tórikus lencsék azon páciensek segít, akiknek a rövid- vagy távollátás mellett asztigmiájuk is van. Asztigmia esetében a szaruhártya vagy a szemlencse felszíne eltér a normálistól, ezért a páciens közelre és távolra is ugyanolyan homályosan lát. A tórikus lencsék a páciens szeméhez igazodva egyenlítik ki a szemfelület eltéréseit. A tórikus lencsék napi, illetve havi típusban is elérhetők, a páciens igényeinek megfelelően.

Progresszív kontaktlencsék

A progresszív kontaktlencsék azon páciensek számára megoldás, akiknek egyébként multifokális szemüvegre vagy olvasószemüvegre van szükségük. A progresszív kontaktlencsék speciális kialakítása lehetővé teszi a sima átmentet és az éles látást különböző távolságokra. A páciens igényei szerint a lencse elérhető multifokális vagy bifokális, illetve napi vagy havi típusban.

Kontaktlencse ápolószerek

A kontaktlencse folyadék nélkülözhetetlen a kontaktlencse-használók számára. A kontaktlencsék higiénikus és biztonságos használatához szükség van a rendszeres tisztításra és a helyes tártolásra. Bár az egynapos lencsék nem igényelnek tisztítást és tárolást, szükség lehet kontaktlencse folyadékra mellyel az esetleges szennyeződés biztonságosan eltávolítható.

Bár a legtöbb kontaktlencse folyadék alapanyaga az emberi szervezet számára természetes, steril 0,9%-os sóoldat, a termékek összetétele mégis különböző. Ez azt jelenti, hogy a különböző folyadékok meghatározott lencse típusokhoz valók és a hozzáadott összetevők speciális tulajdonságot adnak a folyadéknak. A szem és a lencse biztonsága érdekében mindig a kiválasztott lencséhez megfelelő ápolószert ajánlunk. Ezen kívül felhívjuk a figyelmet arra, hogy két különböző folyadékot nem szabad keverni, mert az esetleg károsíthatja a lencsét.

Optikánkban elérhető többek között a Cooper Vision Hy-Care ápolószere, mely különleges hialuronsav összetevőjével nem csak hatékonyan ápol és tisztít, de különösen kényelmessé teszi a lencse viselését. A Johnson & Johnson Acuvue RevitaLens egy fejlett technológiával készült kontaktlencsefolyadék, mely tökéletesen fertőtlenít és kényelmes lencseviselést biztosít. Az Alcon közkedvelt OPTI-FREE Express ápolószere kiváló tisztító- és fertőtlenítő hatású. Az OPTI-FREE Puremoist pedig nemcsak fertőtlenít, de hosszabb, kényelmesebb viselési időt biztosít.