Szemnyomásmérés

Glaukóma (zöld hályog) szűrés szemnyomásméréssel

A glaukóma vagy közismertebb nevén zöld hályog a szemnek egy olyan betegsége, mely a látóideg károsodását okozza. A látóideg károsodása visszafordíthatatlan folyamat, ezért fontos a korai diagnózis és kezelés. A glaukóma veszélye, hogy kezelés nélkül a látás elvesztéséhez vezethet.

A glaukóma kialakulásának egyik legfontosabb tényezője a normáltól eltérő (gyakran magas) szemnyomás, de emellett a családon belül előforduló zöld hályog, az 40 év feletti életkor valamint a rövidlátás és cukorbetegség is növeli a betegség kialakulásának kockázatát.
látásvizsgálat, szemnyomásmérés, Kristin Optika

Mit jelent a magas szemnyomás?

A normál tartománytól eltérő szemnyomás esetén a szemben található csarnokvíz termelődése és felszívódása nincs egyensúlyban. A magas szemnyomás esetében a szemben található csarnokvíz termelődése fokozódik, vagy annak felszívódása akadályozott ezért nagyobb lesz a szemben a nyomás. Ez a megnövekedett szemnyomás károsíthatja a látóideget, mely a látás fokozatos szűküléséhez vezet.

A glaukóma (zöld hályog) kialakulása

A glaukóma esetek túlnyomó többsége az úgynevezett nyílt zugú glaukóma, melynek kialakulása a páciens számára észrevétlen folyamat, mert a látótér fokozatosan szűkül, a látáskárosodás egészen lassan alakul ki. Gyakori tünet viszont a normáltól eltérő szemnyomás, mely egy egyszerű és fájdalommentes vizsgálattal, szemnyomásméréssel kimutatható.

Tonométeres szemnyomásmérés

A szemnyomás mérését egy modern eszközzel, úgynevezett tonométerrel végezzük optikánkban. A mérés során egy apró, steril szonda érintkezik egy rövid pillanatra a szem szaruhártyájával. A tonométer a szonda lassulása és visszapattanási ideje alapján méri a szemgolyóban található szemnyomást. A mérés maximálisan higiénikus és fájdalommentes.

Amennyiben a szemnyomásmérés során glaukómára utaló jeleket találunk, javasolni fogjuk szemész szakorvos megkeresését. A glaukóma, vagyis a látóideg károsodása nem gyógyítható, de kezelhető és ezáltal a folyamat jelentősen lassítható.