Szemészet

Mit jelent a szemészeti vizsgálat?

A szemész szakorvos által végzett szemészeti vizsgálat során a páciens átfogó képet kap a szem egészségi állapotáról, valamint egyéb, rejtett betegségekre is fény derülhet. A szemészeti vizsgálat ideje bár egyéntől függ, körülbelül 30 percet vesz igénybe. Optikánkban a szemészeti vizsgálat átmenetileg szünetel. 

A szemészeti vizsgálat során a szemész, hasonlóan az általunk is végzett látásvizsgálathoz, ellenőrzi a látás élességét. Megállapítja a szem esetleges fénytörési hibáját és meghatározza a megfelelő korrekciót. A látásvizsgálaton kívül a szemészeti vizsgálat magában foglalja a szemnyomásmérést, valamint a szem belső részeinek vizsgálatát. Ezekkel a vizsgálatokkal nemcsak a szem esetleges betegségei, mint például a szürkehályog vagy a zöldhályog, de a korai szakaszban levő cukorbetegség és a magas vérnyomás is kiszűrhetők.


Kép: Etnia Barcelona

A szemészeti vizsgálat részeként végzett szemnyomásmérés érzéstelenítő szemcsepp becseppentésével kezdődik. A szem belső nyomásásnak mérése kontakt módon, tehát a szem érintésével, réslámpa használatával történik. A szemnyomásmérés a páciens számára teljesen fájdalommentes. A normál szemnyomás irányadó értéke 15-21 higanymilliméter, de a mért nyomást a szemész mindig egyénenként értékeli, hiszen azt több tényező is befolyásolhatja. A szemnyomásmérés rendkívül fontos vizsgálat, hiszen ezzel már nagyon korai szakaszban kiszűrhető a glaukóma, vagyis a zöldhályog.

A szemészeti vizsgálat másik fontos része a szemfenék, valamit a szem belső részeinek vizsgálata. Ehhez pupillatágító szemcsepp becseppentése szükséges. A vizsgálat során a szemész megvizsgálja a szem látóidegét, erezettségét és diagnosztizálja az esetleges elváltozásokat. A vizsgálat segítségével olyan betegségek szűrhetők ki korai szakaszban, mint például a szürkehályog, cukorbetegség vagy a magas vérnyomás.

Mikor van szükség szemészeti vizsgálatra?

A szemészeti vizsgálatot 40 éves kor alatt kétévente javasoljuk pácienseinken. A zöldhályog kialakulása leginkább 40 éves kor felett jelentkezik, ezért ebben a korban, valamint akik családjában előfordult zöldhályog, ajánlott évente elvégeztetni a szemészeti vizsgálatot. Időpontfoglálás itt.


Kép: Etnia Barcelona