Gyermekszemészet

Fontosnak tartjuk elmondani, hogy a 14 éves kor alatti gyermekek szemészeti vizsgálatát kizárólag szemész szakorvos végezheti. Optikánkban a gyermekek szemészeti vizsgálatát Dr. Zólyomi Tímea gyermekszemész, szemész szakorvos végzi 1,5 éves kortól.

Következő rendelési idő:
A gyermekszemészeti rendelés átmenetilg szünetel optikánkban.

Hogyan történik a szemészeti vizsgálat?


Kép: Milo & Me
A gyermekszemészeti vizsgálat pupillatágítással történik, mely teljesen fájdalommentes. A szemész pupillatágító szemcseppet csepegtet a gyermek szemébe, hogy ideiglenesen kikapcsolja a szem belső izmait és kitágítsa a pupillát. Erre azért van szükség, hogy pontosan meg tudja határozni a szem esetleges fénytörési hibáját. A pupillatágítás alatt a gyermek közelre nem lát élesen, mely egy átmeneti jelenség. A szemész a vizsgálat előtt erre felkészíti a gyermeket, de akár már előre, otthon is lehet erről beszélni. A vizsgálat során a szemész ellenőrzi a gyermek látását, valamint a szem működését. Megállapítja a szem esetleges fénytörési hibáját, amely lehet közellátás, távollátás és asztigmia. A vizsgálat magában foglalja a színtévesztés és a kancsalság esetleges meglétének ellenőrzését is.

Ez rendkívül fontos, hiszen az időben nem kezelt kancsalság tompalátáshoz vezethet, mely kezelés nélkül a látás tartós romlását eredményezi. Amennyiben szükséges, a szemész meghatározza a megfelelő korrekciót, mely lehet szemüveg esetleg szemtakarás felírása.

Miért fontos a gyermekszemészeti vizsgálat?


Kép: Milo & Me

Az éles látás meghatározó szerepet játszik a gyermekek szellemi, fizikai és szociális képességeinek egészséges fejlődésében. A rendszeresen és időben végzett gyermekszemészeti vizsgálat fényt deríthet a még nem látható problémákra, hiszen a gyermekek nem mindig képesek jelezni, hogy nem látnak jól. A szülők számára sem mindig nyilvánvaló a fénytörési hiba megléte, mert a gyerekek szeme több dioptriát is képes alkalmazkodni. Előfordulhat az is, hogy csak az egyik szemmel van látásprobléma és a másik szem kompenzál.

Mikor van szükség gyermekszemészeti vizsgálatra?

Az első gyermekszemészeti vizsgálat elvégzése egy éves korban ajánlott, ezt követően pedig évente javasoljuk az ellenőrzés. Ez azért fontos, mert a gyermekek növekedésével a szemük és látásuk is folyamatosan változik. Korai felismeréssel és kezeléssel a látásproblémák a legtöbb esetben korrigálhatók vagy hosszabb távon akár javíthatók is.

Amennyiben a szülők bármilyen rendellenességet vesznek észre, például a kancsalság jeleit, vagy hogy a gyermek mellényúl tárgyaknak, fontos, hogy azonnal forduljanak gyermekszemészhez.