Látásvizsgálat

Mit jelent a látásvizsgálat?

Optikánkban a látásvizsgálatot mi, Kristin Györgyné és Pálffy-Kristin Andrea optometristák végezzük. A látásvizsgálat során megállapítjuk a szem esetleges fénytörési hibáját, valamint meghatározzuk a megfelelő korrekciót. Ez lehet szemüveg, illetve kontaktlencse felírása. A megfelelő korrekció meghatározásánál mindig figyelembe vesszük pácienseink preferenciáját, és személyre szabott szemüvegkészítést valamint kontaktlencse-illesztést kínálunk.
Az optikánkban átalunk végzett látásvizsgálat magában foglalja mind az objektív (számítógépes), mind a szubjektív (manuális) ellenőrzést. A számítógépes vizsgálatot kiegészítő manuális ellenőrzéssel biztosítjuk, hogy a vizsgálat végén megállapított korrekció pontos legyen. Fontos, hogy a felírt szemüveglencse vagy kontaktlencse kényelmes is legyen a szemnek, valamint biztosítsa az éleslátást viselője számára.

Szerencsére nem gyakran, de előfordul, hogy az általunk végzett látásvizsgálat során elváltozást vagy betegségre utaló jelet észlelünk. Ilyenkor azt tanácsoljuk pácienseinknek, hogy forduljanak szemészorvoshoz. Az optikánkban elérhető szemészeti rendelésről itt olvashat.

Mikor van szükség látásvizsgálatra?


Kép: Etnia Barcelona

Pácienseink leggyakrabban akkor keresnek meg bennünket, amikor látásuk valamilyen módon megváltozik. Azoknak a pácienseknek, akiknek valamilyen látáshibája van azt tanácsoljuk, hogy évente egyszer ellenőriztessék a szemüket.

Életünk során bármikor előfordulhat, hogy látásunk megváltozik. Ezért akinek semmilyen látáshibája nincs, annak is érdemes legalább kétévente elvégezni a látásvizsgálatot.

A presbiópia, vagy más néven öregszeműség általában 40 éves kor felett jelentkezik, ezért a 40 év felettieknek szintén azt tanácsoljuk, hogy évente ellenőriztessék látásukat.

A 14 éves kor alatti gyerekek látásvizsgálatát kizárólag szemész szakorvos végezheti. Az üzletünkben elérhető gyermekszemészeti magánrendelésről itt olvashat.